Error from using OpenMEEG

***************************************************************************
** Error: OpenMEEG call: om_assemble -HM
**       "C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg.geom"
**       "C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg.cond"
**       "C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg_hm.mat"
** OpenMEEG error #131: 
** om_assemble version 2.4.9999 compiled at Feb  1 2020 11:53:55 using OpenMP
**  Executing using 8 threads.
** 
** | ------ om_assemble
** | -HM
** | C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg.geom
** | C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg.cond
** | C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg_hm.mat
** | -----------------------
** (DEPRECATED) Please consider updating your geometry file to the new format 1.1 (see data/README.rst): C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg.geom
** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!! WARNING !!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** Geometry::mesh: Error mesh id/name not found: "C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg_2.tri"
** Mesh reader::Exception: Unable to find interface "C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg_2.tri". in the file C:\Users\Administrator\.brainstorm\tmp\openmeeg_231101_200459\openmeeg.geom
** 
** For help with OpenMEEG errors, please refer to the online tutorial:
** https://neuroimage.usc.edu/brainstorm/Tutorials/TutBem#Errors

The issue is the version of OpenMEEG in your system which is 2.4.999, and Brainstorm expects 2.4.1 that is installed when OpenMEEG is installed from Brainstorm

Follow the steps in this post:

Previously, I imported the structural MRI data I collected as anatomy, and then used CAT12 segmentation.Refer to the official tutorial——Realistic head model:BEM with OpenMEEG.While,when I use the default anatomy template, there is no problem when using OpenMEEG to calculate the head model after importing the EEG data.

Please help me take a look again, thank you very much!

@youwei, it seems your reply with the error message after installing OpenMEEG 2.4.1 was deleted.
Please post it again for future reference.

That error message indicated:

** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!! WARNING !!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** 2 meshes are intersecting !

That is why it is crashing.

Which are the parameters that were used to generate the BEM surfaces?

Verify visually if generated BEM surfaces are in fact intersecting: display the Surfaces in a 3D view (double-click on them), then set different colors for the Surfaces and set their transparency to 0%. This evaluation is easier plotting 2 Surfaces at the time.


Also, please remove your reply in this other post (link below), as this is a different error message

OK, I have removed my reply in other post. I will delete the original version, automatically download the 2.4.1 version. I'll try again and the questions that arise in the future will be presented to you.

1 Like

I tried again and the issues that came up were as follows:
** Error: OpenMEEG call: om_assemble -HM
** "C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg.geom"
** "C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg.cond"
** "C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg_hm.mat"
** OpenMEEG error #1:
** om_assemble version 2.4.1 compiled at Aug 22 2018 19:47:28 using OpenMP
** Executing using 8 threads.
**
** | ------ om_assemble
** | -HM
** | C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg.geom
** | C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg.cond
** | C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg_hm.mat
** | -----------------------
** (DEPRECATED) Please consider updating your geometry file to the new format 1.1 (see data/README.rst): C:\Users\Administrator.brainstorm\tmp\openmeeg_231103_135254\openmeeg.geom
** This geometry is a NESTED geometry.
** Info:: Mesh name/ID : 1
** # vertices : 1922
** # triangles : 3840
** Euler characteristic : 2
** Min Area : 7.8188e-06
** Max Area : 6.28695e-05
** Info:: Mesh name/ID : 2
** # vertices : 1922
** # triangles : 3840
** Euler characteristic : 2
** Min Area : 7.29145e-06
** Max Area : 5.99717e-05
** Info:: Mesh name/ID : 3
** # vertices : 1922
** # triangles : 3840
** Euler characteristic : 2
** Min Area : 1.25267e-05
** Max Area : 7.52801e-05
** Info:: Domain name : Scalp
** Conductivity : 1
** Composed by interfaces : +1 -3
** Interface "1"= { mesh "1" }
** Interface "3"= { mesh "3"(outermost) }
** Info:: Domain name : Skull
** Conductivity : 0.0125
** Composed by interfaces : +2 -1
** Interface "2"= { mesh "2" }
** Interface "1"= { mesh "1" }
** Info:: Domain name : Brain
** Conductivity : 1
** Composed by interfaces : -2
** Interface "2"= { mesh "2" }
** Info:: Domain name : Air
** Conductivity : 0
** Composed by interfaces : +3
** Considered as the outermost domain.
** Interface "3"= { mesh "3"(outermost) }
** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!! WARNING !!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** 2 meshes are intersecting !
** Info:: Mesh name/ID : 1
** # vertices : 1922
** # triangles : 3840
** Euler characteristic : 2
** Min Area : 7.8188e-06
** Max Area : 6.28695e-05
** Info:: Mesh name/ID : 3
** # vertices : 1922
** # triangles : 3840
** Euler characteristic : 2
** Min Area : 1.25267e-05
** Max Area : 7.52801e-05
**
** For help with OpenMEEG errors, please refer to the online tutorial:
** https://neuroimage.usc.edu/brainstorm/Tutorials/TutBem#Errors

The error still says:

** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!! WARNING !!!!!!!!!!!
** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
** 2 meshes are intersecting !

Please verify the surfaces as indicated above

So, how to fix the inner skull surface by recomputing the BEM surfaces with more vertices?

Thank you very much for your previous reply. I've fixed this issue.

Hi @youwei, it good to hear you solved your issue.
Can you post the steps you took to solve it? It can be useful for other users.
Thank you